Ya Allah, bukakanlah untukku pintu-pintu kebaikan, pintu-pintu keselamatan, pintu-pintu kesihatan, pintu-pintu nikmat, pintu-pintu keberkatan, pintu-pintu kekuatan, pintu cinta sejati, pintu-pintu kasih sayang,pintu-pintu rezeki, pintu-pintu keampunan dan pintu-pintu syurga. Ya Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Amin.

Setiap waktu yang telah kita habiskan dalam hidup ini tidak akan terulang kembali namun ada satu hal yang masih kita mampu lakukan ...iaitu belajar dari kesilapan lalu untuk hari esok dan mendatang dengan lebih baik lagi ...InsyaAllah

20 November, 2013

Teres Dua Tingkat Untuk Di jual


Kepada sesiapa yang sedang mencari-cari rumah untuk dibeli di kawasan Seremban Jaya, cuba singgah dan tengok.  Sedang mencari pembeli untuk rumah  di Seremban Jaya Fasa 5.

Rumah beralamat , 6525 jalan 5/10B
Taman Seremban Jaya
70450 Senawang
Negeri Sembilan

Rumah Teres 2 tingkat. Free Hold
3 bilik Tidur dan 3 bilik air
Keseluruhan rumah telah diubahsuai.
Keluasan 18 X 60
Harga Untuk Dijual RM 195K (masih boleh dirunding)

Kemudahan lain yang berhampiran :-

1. 5 minit perjalanan ke Tesco Seremban Jaya & Tol Senawang
2. 10 minit perjalanan ke Giant & Hospital Pakar
3. 15 minit ke Terminal One
4. Berdekatan dengan Pasar Besar Seremban, Restoran, Mini Market dan Sekolah Rendah & Menengah





Hubungi 012-2202047 (Hafizun) / 010 3666439 (Ida)

05 August, 2013

Kisah Ramadhan

Mengambil kesempatan dari sisa-sisa Ramadhan 1434H..terasa sedih kerana Ramadhan kian meninggalkan kita. Terlalu cepat masa berlalu. Tatkala entri ini ditulis Insya Allah jika diberi kesempatan oleh Allah, Hari Raya Aidilfitri akan disambut pada 8/8/2013.

Ramadhan yang bermakna buat Along, sangat -sangat bermakna...jika nak dibandingkan dan diimbas 5 tahun yang lalu. Sebenarnya inilah yang dikatakan Anugerah dan rezeki dari Allah. Bagi Along pengertian rezeki bukan dari RM sahaja. Terlalu subjektif..gembira, sihat, dikurniakan pasangan hidup yang baik, anak yg soleh dan solehah juga adalah rezeki. 

Mengenali seseorang yang hampir 22 tahun tidak bersua, adalah anugerah terindah yang telah Allah kirimkan buat Along. Masing-masing dengan dunia masing-masing. Tetapi 9 Julai 2013 Allah telah aturkan segalanya. Itulah, ajal, maut, jodoh dan pertemuan urusan Allah. Syukur Alhamdulillah.

Kini Insya Allah ianya baru bermula, bermula dengan Ramadhan. Semoga Allah mudahkan lagi impian yang tersemat didalam hati. Biarlah ianya menjadi rahsia buat "Hafizun dan Haszahida" . Satu-persatu "chapter " kisah bermula. Moga berkesudahan dengan baik. Insyaallah...Dikelilingi anak-anak yang sangat membahagiakan. "Lisa#Aliff#Afi#Kina#Oha#Aifa"

Pertemuan demi pertemuan di atur. Moga niat murni ini Allah mudahkan. Bukan mudah, tetapi inilah yang dikatakan semua berlaku atas kehendak Allah. Alhamdulillah..dan beberapa kenangan sempat diabadikan untuk di simpan dan dikenang satu masa nanti.

Bersoping dan berbuka puasa di Kuala Lumpur.
Minuman yang pasti dipesan ...order satu tapi tetap datang dua" macamner tu?


Anak-anak menjadi saksi pertemuan ni...

Nasi Goreng Special...Speciallah sangat kan...
Yang penting bukan amaun pada resit yang nak ditunjuk...tapi tarikh 4/8/2013 yg menjadi kenangan .

Mee Udang Special...makanan kegemaran Si Dia ....

29 July, 2013

Cukup InDAh

Ramadhan yang di berkati....
Salam,
Haaaa post kali ini agak simple but something needs to keep in mind..
18 Ramadhan 1434 (27 July 2013)
DM @ KL = 8:47pm
Exactly after Azan Isyak..

# Copy & Paste" Fzun

Biarlah ia menjadi rahsia dalam hati Along dan pemilik sebenar kisah ini. Semuanya datang dari Allah. Anugerah Allah memanglah yang terindah. Mungkin Ramadhan kali ini lebih bermakna. Allah mendengar bisikan dan doa dari hambanya. Bersyukur atas apa yang dikurniakan olehNYA. Moga ini adalah petunjuk untuk Along memiliki dan dimiliki hati seseorang,  baik di Dunia dan juga Akhirat.

Terlalu Subjektif untuk dirungkaikan. Tetapi bila Si Dia mula Serius, adanya Matlamat Hidup, Keyakinan Yang Tinggi Dan Percaya, Along rasa Allah dah bukakan hati buat Along dan Gerakkan hati Along...ini bukannya melibatkan satu hati tapi ianya melibatkan 8hati yang perlu dijaga. Insyaallah perancangan Allah jua yang terbaik...Siapa sangka 22 tahun, bertemu dan semuanya berlaku kerana Allah.


25 July, 2013

Rumah Seremban Jaya Untuk Di Jual.

Kepada sesiapa yang sedang mencari-cari rumah untuk dibeli di kawasan Seremban Jaya, cuba singgah dan tengok.  Sedang mencari pembeli untuk rumah  di Seremban Jaya Fasa 5.

Rumah beralamat , 6525 jalan 5/10B
Taman Seremban Jaya
70450 Senawang
Negeri Sembilan

Rumah Teres 2 tingkat. Free Hold
3 bilik Tidur dan 3 bilik air
Keseluruhan rumah telah diubahsuai.
Keluasan 18 X 70

Harga Untuk Dijual RM 205K (masih boleh dirunding)

Kemudahan lain yang berhampiran :-

1. 5 minit perjalanan ke Tesco Seremban Jaya & Tol Senawang
2. 10 minit perjalanan ke Giant & Hospital Pakar
3. 15 minit ke Terminal One
4. Berdekatan dengan Pasar Besar Seremban, Restoran, Mini Market dan Sekolah Rendah & Menengah



Berminat boleh hubungi Syarifah Ida di 010 366 6439









21 July, 2013

Marathon Chatt 21.07.2013



Pagi yang rilek...bulan puasa hujung minggu di rumah Bonda Taman Setia Jasa..menenangkan jiwa Along. Apa ke tidaknya rilek je ...itulah berlaku bila blk kg...dan Along pun ambil peluang untuk update blog jap.

Entri kali ni....ermmm..mesti di update utk simpan sebagai kenangan...special buat Mr Along..sbb Along tau  dia suka pada kenangan....sejarah la sangatkan Mr. Along...berkongsi cerita yang hampir sama..bagai tak percaya sebab 100 peratus hampir sama cuma watak yang berbeza. Mungkin ianya jd serasi sbb masing-masing mengalami. Faham akan senario yang terjadi. Bermula jam 1pagi hingga ke sahur...4.30 fuhhh lama derr...Apa yang Along dapat simpulkan semua berlaku dengan izin Allah. Setelah 22 tahun baru jumpa semula...so sekarang Mr Along  dah jd best friend forever Along...alhamdulillah.

Hubungan Suami Isteri Di Akhirat Kelak

Kita kongsi sikit ilmu pagi-pagi ni...buat ubat hilang ngantokkkk..sebelum entri selepas ini lg best utk di update...Along cari beberapa info mengenai hubungan suami isteri di akhirat kelak...dan sebenarnya nak share dengan seorang lg sahabat ....Along juga...nama asal dirahsiakan dulu...jeng-jeng.-jeng...

So Mr Along...baca okey...

Adakah Suami Isteri Akan Kekal Sebagai Suami Dan Isteri Di Akhirat Kelak?

1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin. 
Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga. Rasullullah SAW bersabda ‘ Tiada si bujang di dalam syurga’ (Muslim). Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.

2. Wanita yang meninggal dunia setelah diceraikan dan tidak berkahwin sesudahnya.
Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga.

3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga.
Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan serorang daripada lelaki yang masuk syurga.

4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin.
Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga.

5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya.
Wanita ini akan tetap bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga.

6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya.
Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali dia berkahwin. Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu menjadi ahli syurga. Rasullullah SAW bersabda.. ‘wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir.'


17 July, 2013

Doa






Alhamdulillah....untuk hari ini dan InsyaAllah untuk hari esok. Sudah lapan hari kita berpuasa.... Masih diberi kesempatan oleh Allah untuk meneruskan kehidupan sebagai hamba Allah. Dalam sehari berapa kali kita mengucapkan rasa syukur pada Allah? Entri yang ditulis hanyalah untuk mengingatkan diri sendiri dan juga untuk dikongsi oleh sesiapa saja yang singgah di blog Along. Jika ianya memberi manfaat untuk orang lain...bolehlah dikongsi tanpa perlu minta izin pun.

Hari ni apa yang ingin Along kongsikan adalah mengenai Doa. Semua orang pasti berdoa. Cara mudah nak faham adalah bila kita berkeinginan sesuatu untuk kita mohon pada Allah pasti kita berdoa bukan. Tapi janganlah kerana sebab nakkan sesuatu baru nak berdoa kepada Allah. Setiap saat dan masa , waktu solat lepas solat dan bila-bila saja. Allah suka akan hambanya yang berdoa.

Sedikit pengertian Doa yang Along dapat dari sahabat blog yang lain melalui pakcik google.


Doa menurut istilah syarak sepertimana yang didefinisikan oleh al-Imam al-Khattabi ialah pemohonan pertolongan dan bantuan oleh seorang hamba dari Tuhannya dan hakikat doa iaitu menzahirkan kefakiran, kelemahan dan kehinaan diri kepada Allah yang di dalamnya termetrai pengagungan terhadap Allah swt dan mengiktiraf sifat kemulian dan pemurahNya. (Sya’n al-Dua’) 
 Janji Allah untuk mengabulkan doa kita merupakan tahrid (motivasi) untuk bersegera berbuat baik, dan tarbiyah (mendidik) agar kita mengakui dan merasakan nikmat Allah sehingga jiwa kita semakin terdorong untuk selalu bersyukur. Sebab rasa syukur itu pula yang mendorongnya untuk bersungguh-sungguh dalam beribadah.

Definisi doa yang dinyatakan oleh Imam al-Khattabi rahimahullah menjelaskan bahawa doa merupakan pohonan seorang hamba dari Allah s.w.t, sepertimana firman Allah swt di dalam surah al-Baqarah ayat 186:

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنّي فَإِنّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ ٱلدَّاعِ إِذَا دَعَانِ [البقرة:186]

“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran”


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Muzikhatiku